Nyheder

Lige det øjeblik elsker jeg...

15. marts 2017

- Hvor mange af jer har mødt og snakket med jeres rådgiver?

Klumme af Dan Damgaard Rasmussen
Privatrådgiver, Vestjysk Bank i Skjern

- Hvor mange af Jer har mødt og snakket med Jeres rådgiver? Stilheden breder sig i salen, da jeg spørger, og de omkring 40 elever i 10. klasse kigger rundt på hinanden. Der er fire, der marker forsigtigt.

- Det vil jeg gerne slå et slag for, at I skal prioritere at gøre i nærmest fremtid, fastslår jeg, mens jeg kigger rundt. Modspørgsmålet fra salen er typisk: Jamen, hvad skal jeg snakke med dem om?

Mit svar er altid det samme: ”Hvis du har drømme på kort og langsigt – og det kan både være en rejse efter endt studieår eller at bygge dit eget hus, så kan din rådgiver sørge for at oprette de nødvendige konti, med de bedste renter og med de bedste løsninger for dig. Kunne det ikke være fedt, at du ved med 100 procent sikkerhed, at du har det bedste af det bedste i din økonomi? Du kan fokusere 100 procent på at uddanne dig og gøre dig klar til at realisere dine drømme! Kan du give mig en god grund til ikke at benytte dig af et gratis rådgivningsmøde? Der bliver stille i salen, og samtykkende nikkes der.

Budskabet er modtaget.

Jeg elsker det.

Ovenstående situation ser jeg næsten hver gang, jeg underviser i privatøkonomi. En god ide for de unge mennesker er at møde deres rådgiver tidligt, sætte ord på drømme og planer, vende de bedste muligheder, således rådgiveren sammen med det unge menneske kan skabe det bedste fundament for, at forudsætningerne for drømmene lykkes.

100.000 kr. om 3 år

Tilbage til undervisningen i salen, hvor jeg udfordrer en elev i forhold til opsparing. Hun har et fritidsjob, der giver 3.000 kroner efter skat. Der er ingen faste udgifter, fordi dem har mor og far taget sig af... Eleven mener, at der er mulighed for at lave en fast overførsel til opsparingen på 2.000 kroner. Det giver 24.000 kroner hvert år. Om fire år er hun færdig med en ungdomsuddannelse, og står med huen på. Klar til at indtage verden. Men hun har knap 100.000 kr. på opsparingskontoen, når hun skal indtage verden. Det er endda uden at tage hensyn til, at hun får SU, når hun bliver 18 år.

Jeg elsker lige præcis det øjeblik. Øjeblikket, hvor eleven kigger på mig, og tænker: Fedt! Det kunne være klasse med 100.000 kroner. Skal der virkelig ikke mere til? Er det så nemt? Nej, der skal ikke mere til og ja – det kan være så nemt – men det kræver en indsats NU. Der er stille i salen, og jeg kan mærke, at motivation og lyst til at smutte på arbejde efter skoledagen stiger. De kan se, at med en stabil indsats kan spare 100.000 kroner op – samtidig med de står med en ungdomsuddannelse – og en god bankkonto at arbejde ud fra.

Næste skridt i livet: Uddannelse

Næste skridt i livet kunne meget vel være videreuddannelse i en anden by. Det trygge og sikre hjem ved mor og far skal udskiftes med en lejlighed i Aarhus. Toiletpapir, håndsæbe, mad i køleskabet er lige pludselig ikke en selvfølge, det skal købes af egen penge. Udover det, så skal du være opmærksom på, at før man overhovedet får nøglerne til en lejlighed, skal der betales tre måneders depositum. Samtidig skal der forudbetales tre måneders husleje. Slutteligt skal man betale husleje for den første måned i lejlighed. Så med en husleje på 5.000 kroner pr. måned, så skal man faktisk finde 35.000 kroner, før nøglen ligger i hænderne.

Til mit spørgsmål i salen om, hvor mange der i nærmest fremtid vil aflægge deres rådgiver et besøg, er der nu et skov af hænder. Til mit spørgsmål i salen om, hvem der skal gøre den forskel med at booke et møde og tage ansvar om sin økonomi, kommer et klart svar fra salen: Mig selv! Jeg elsker det, for lige præcis det kan være med til at ændre menneskers liv og realisere deres drømme.

 

Artiklen er også bragt som klumme i Ugeavisen i Ringkøbing og Ugeposten Skjern

Tilbage

keyboard_arrow_up