Nyheder

Tag et bagvendt SU-lån

20. juni 2017

Brug af din opsparing i stedet for at låne pengene

Klumme af:
Dan Damgaard Rasmussen
Privatrådgiver Vestjysk Bank i Skjern

Inden længe møder vi stolte studenter, studentervogne med fart over feltet og masser af glade mennesker, som har fået deres flotte huer på efter en for nogen hård, lang og intens uddannelsesperiode.

Jeg husker selv, hvor fantastisk en tid det var, hvor huen var kommet på, og følte sig som kongen af Danmark for en stund. De lyse morgenfester og mange studenterfester fyldte hverdagen – men pludselig stopper det.

Fællesskabet. Tryghed. Basen. 3 års ”fast arbejde”. Slut.

Der gik realiteterne op for mig. Venner tog til Aarhus for at læse. Andre tog til København. Pludselig var en sammentømret gruppe spredt for alle vinde. Et godt råd,; Sørg for at mødes og hold minderne og oplevelserne i hævd. Jeg selv er en del af en 8 mands drenge loge, der mødes hvert halve år, hvor vi senest har været i Tyskland til fodbold og fået Bier vom Fass. Det har vi gjort i over 10 år, og alle røverhistorier fra dengang lever i bedste velgående.

Spar op i dit sabbatår

Du skal nu videre på din vej. Du kender forhåbentligt din vej nogenlunde. Hvis ikke, så har du måske brug for et sabbatår eller to for at se, hvad der skal ske for dig. Brug tiden fornuftigt. Mærk efter og find ud af, hvad du brænder for. Jeg brugte mit sabbatår på Katholt Fritidshjem, og det var et super år, hvor jeg sparede penge op og fik erfaringer på erhvervslivet, kolleger, børn og mig selv. Jeg blev klogere på, hvad jeg ville – og nu snart 10 år efter sidste arbejdsdag på Katholt, har jeg fornøjelsen af at gøre en forskel for mennesker og deres økonomi.

Brug dit sabbatår til at spare en masse op på din opsparing. Du kommer til at få brug for den til alt det, som der venter dig forude. Indskud, forudbetalt husleje, bøger, møbler, etc. Ja, listen er desværre lang.

Det er dyrt at leve

Derfor vil jeg fortælle dig om en oplevelse, som jeg havde på en efterskole i 10. klasse, hvor jeg underviste i privatøkonomi. Jeg havde udfordret en elev, og fælles havde vi regnet os frem til, at han kunne spare 150.000 kr. op, når han – apropos min indledning – kunne stå med hænderne i vejret med en studenterhue på. Eleven ville efterfølgende gerne til Aarhus for at læse i 5 år.

I budgettet fandt vi ud af, at husleje, licens, mobilregning, TV pakke mv. var dyrere poster end, hvad SU samt en lille fritidsjob kunne klare. Ja, denne liste med faste udgifter er desværre også lang.

Her blev eleverne introduceret for det bagvendte SU-lån. I stedet for at låne 3.000 kr. i SU lån over de næste fem år og stå med en gæld på over 180.000 kr., så vendte vi billedet om og kiggede på opsparingen. Udgifter til indskud, bøger, pc mv. skulle selvfølgelig afholdes, men efter det var kontoen på cirka 120.000 kr. Hvis vi deler dette beløb ud over 10 aktive studiemåneder i en fem- årig uddannelsesperiode, så kan du lave en fast overførsel fra opsparingen til lønkontoen på 2.400 kr. hver måned.

Din opsparing gør, at du kommer gennem en super uddannelse uden gæld på bundlinjen. Som Zlatan Ibrahimovic ville udtrykke det: ”Jeg kom som en konge, men tager afsted som en legende”.

 

Artiklen er også bragt som klumme i Ugeavisen Ringkøbing og Ugeposten Skjern

Tilbage

keyboard_arrow_up