Er din forening opmærksom på telefonsvindlere?
15. maj 2025
Politiet har på det seneste oplevet en række sager, hvor telefonsvindlere har fået frivillige i foreningen til at overføre store beløb fra foreningskontoen.
Det er værd at holde et ekstra vågent øje – og ikke mindst øre – hvis du er kasserer eller økonomiansvarlig i en forening. Du er nemlig i risiko for et opkald fra telefonsvindlere, der udgiver sig for at være fra politiet, foreningens pengeinstitut eller Nets.
I de fleste sager, politiet kender til, har svindleren påtalt en række mistænkelige transaktioner i foreningen. Efterfølgende har svindleren stillet en ”sikkerhedskonto” til rådighed, som den økonomiansvarlige har kunnet overføre foreningens midler til.
Samtalerne har båret præg af tidspres for at fremtvinge en hurtig overførsel, mens svindlerne samtidig har virket troværdige, fordi de ofte har kendt til den økonomiansvarliges personlige oplysninger.
Den ”sikre konto” tilhører altså ikke hverken politiet eller andre myndigheder, hvorfor pengene overføres direkte til svindlerne efter overførslen.
Derfor er det vigtigt, at du som kasserer eller økonomiansvarlig og I som forening udviser opmærksomhed og højner sikkerheden omkring foreningens konto.
Dette kan du selv gøre
Det er heldigvis muligt at minimere risikoen ved at følge disse råd:
- Husk, at Vestjysk Bank, politi eller Nets aldrig vil bede dig overføre penge til en ”sikkerhedskonto”.
- Spørg andre til råds, hvis en henvendelse afviger fra normen, og giv aldrig dine personlige oplysninger på e-mail eller telefon.
- Overvej, om I skal øge sikkerheden og få oprettet en bruger mere til foreningens netbank, så I er to, der altid skal godkende og gennemføre en overførsel. Oprettelsen af en ekstra bruger medfører dog et gebyr på 1.000 kr.
- Har I en højere beløbsgrænse end standarden pr. dag på 25.000 kr., så overvej, om I har brug for det, eller om den skal nedsættes.
Har du spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte Foreningsservice på fs@vestjyskbank.dk eller 96 63 22 22.