Er du én af de mange boligejere i Totalkredit, som skal have ny rente?

4. SEPTEMBER 2023

Renterne er steget markant siden begyndelsen af 2022, og det får betydning for flere og flere boligejere med tilpasningslån, når deres 3- eller 5-årige rente udløber og derfor skal fastsættes på ny. Yderligere 14.000 boligejere i Totalkredit har derfor udsigt til at skulle betale mere i ydelse, når deres F3- eller F5-lån får ny rente 1. januar 2024.

Hvis dit realkreditlån skal have ny rente, er det værd at overveje, om du stadig har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.

Fristen for at ændre dit lån er inden 31. oktober 2023

Hvis du er glad for det lån, du har i dag, skal du ikke gøre noget. Så får du automatisk en ny rente 1. januar 2024. Men hvis du ønsker at ændre på dit lån – eller er du i tvivl – så tag fat i din rådgiver inden 31. oktober 2023.

Højere ydelse efter nytår

Renterne er i dag højere, end de var, da du sidst fik rentetilpasset dit lån. I øjeblikket ser det ud til, at både F3- og F5-renten bliver 3,7%,  hvilket er op til 4 procentpoint højere end den rente, der gælder for lånene i øjeblikket. Det betyder, at du skal sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale den højere ydelse på dit realkreditlån.

Renterne på blandt andet F3- og F5-lån er steget markant siden begyndelsen af 2022, fordi nationalbankerne i Europa og USA har sat deres såkaldte styringsrenter markant i vejret.

Forhøjelsen af styringsrenterne er sket som en reaktion på, at forbrugerpriserne er steget i en hast, vi ikke har set i årtier. Højere renter dæmper nemlig aktiviteten i økonomien, hvilket over tid også begrænser, hvor hurtigt forbrugerpriserne stiger.

Fast rente eller endnu kortere rentebinding?

Du kan overveje at øge din rentebinding og lægge lånet om til et fastforrentet lån. Renten er ganske vist højere, end det vi forventer, at F3- og F5-renten lander på, men fordelen ved det er, at du kender din rente i al den tid, du har lånet. Det kan være noget for dig, hvis den seneste tid rentestigninger har gjort dig nervøs for yderligere rentestigninger.

Du kan også forkorte din rentebinding, hvis du tror på, at renterne falder tilbage inden for en kort årrække. Så skal du blot være forberedt på, at renten kan stige yderligere de kommende år.

Har du det rigtige lån?

Hvis du fx er bekymret over muligheden for, at renten kan stige yderligere, bør du tale med din rådgiver. Der er mange muligheder for at få et lån med den renteprofil, du har det bedst med.

Find din rådgiver

Se Totalkredits forventninger til renten

Tips og råd - hvad betyder rentetilpasning?