Kort eller kontanter på ferien?

8. JUNI 2023

Inden vi har set os om, står sommerferien for døren. Nogle foretrækker at tilbringe ferien i det danske sommerland, mens andre ser frem til at pakke kufferten og drage en tur sydpå. Er du en af dem, der har planer om at nyde din ferie på en lækker sandstrand på Mallorca eller trave gaderne tynde i det gamle Rom? Så får du her et par gode råd til betalingen på ferien.

Mere sikkert med kort

I højsæsonen er det ikke kun turister, der valfarter til de populære rejsemål - det gør svindlere og lommetyve også. Derfor anbefaler vi, at du betaler med kort på ferien og lader kontanterne bliver hjemme – eller i hvert fald kun medbringer lidt valuta til fx drikkepenge og isboden. Det er surt at få ødelagt ferien, fordi man har fået stjålet alle sine kontanter.

Altid mere end ét kort

Når det er sagt, så kan du også blive udsat for tyveri, selvom du kun medbringer betalingskort, men det kan du hurtigt spærre i din mobilbank. Derfor er det altid en fordel at have et ekstra kort med, hvis du skulle få stjålet eller miste dit kort. Så har du et alternativt betalingsmiddel, hvis uheldet er ude, eller hvis du rammer forbrugsgrænsen på det ene kort. På fx Visa/Dankort er forbrugsgrænsen på nuværende tidspunkt 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. Det gælder også i nogle webshops og danske butikker, så hvis du lige inden ferien har lavet større indkøb på kortet, er der måske ikke langt op til de 25.000.

Undgå bøvl med betalingen

Det er dog ikke lige meget hvilke to kort, du tager med på ferien. Hvert år oplever mange danskere, at deres Visa/Dankort bliver afvist, når de gerne vil leje en bil i udlandet. Mange biludlejningsfirmaer tager nemlig kun imod internationale kreditkort, da det ikke er muligt at reservere depositum på Visa/Dankort, fordi det er et debetkort. Hvis du vil være sikker på at kunne leje en bil, er det derfor en god idé at medbringe et kreditkort. Du kan også være ude for, at du kun kan booke et hotelværelse eller betale hotelregningen med kreditkort.

Bedre valutakurs

En anden fordel ved at betale med kort i stedet for kontanter er, at du typisk får en bedre valutakurs og samtidig sparer vekselgebyret. Hvis kortterminalen spørger, om du vil betale i danske kroner eller den lokale valuta, så skal du altid vælge lokal valuta. Kursen er nemlig ofte dårligere, hvis du vælger at afregne i danske kroner.