Vestjysk Bank Privatraadgiver Dan D Rasmussen Skjern

Dan Damgaard Rasmussen 

Far og forretningschef for børn- og ungeområdet i Vestjysk Bank

God råd om lommepenge

Lommepenge er en god måde at lære om penges værdi, men fra hvilken alder skal man give lommepenge og hvor meget? Vi har samlet en række gode råd til dig, som gerne vil i gang med at give dit barn lommepenge.

--

Af Dan Damgaard Rasmussen, far og forretningschef for ungeområdet i Vestjysk Bank

Lær dit barn gode pengevaner

I dag lever vi i et næsten kontantløst samfund, hvor mange af os betaler med telefonen, når vi handler. Og når vores børn spiller på deres computer eller iPad, kan de ofte bruge virtuelle penge til at købe fordele i spillet. Derfor kan penge let blive et abstrakt begreb for børn, og de får ikke automatisk en fornemmelse for penges værdi. Det er derfor vigtigt, at vi taler om penge og forbrug med vores børn, så de får en sund økonomisk forståelse og bliver godt rustet til at håndtere deres privatøkonomi senere i livet.

Lommepenge er et godt redskab, når du vil lære dit barn økonomisk ansvarlighed. Barnet oplever, hvad det vil sige at tjene sine egne penge og selv have ansvaret for, hvad de bliver brugt til.

Ofte stillede spørgsmål om lommepenge

Økonomiske vaner dannes allerede fra 7-årsalderen, og det er et godt tidspunkt at starte med lommepenge, fordi dit barn går i skole og begynder at have en god talforståelse. Du kan dog med fordel starte tidligere med at lære dit barn om penges værdi, fx ved at lege købmand og snakke om, hvad tingene koster, når I handler. Det er generelt en god idé at tale om økonomi i hverdagen med udgangspunkt i konkrete eksempler. Når barnet bliver ældre, kan I tale om, hvad tøj og sko koster, og med den store teenager kan du også begynde at tale om budget både for mad og for jeres husholdning.

Inden du begynder at give lommepenge, vil jeg opfordre dig til at tage en snak med dit barn om de muligheder, pengene giver. Hvad kan og skal de bruges til? Hvis du fx starter med at give 30 kr. om ugen i lommepenge, skal de så bruges på slik og chips? Eller vil dit barn måske hellere gemme lommepengene, indtil der om en måned er råd til den lille bamse, I så henne i legetøjsbutikken forleden dag? Vores børn har brug for hjælp til at undertrykke lysten til at bruge pengene på fredagsslik og i stedet se mulighederne for at indfri små ønsker og drømme ved at spare lommepengene op.

Det er helt op til dig. Nogle forældre foretrækker at give et fast beløb, så barnet ikke får opfattelsen af at skulle have penge hver gang, han eller hun hjælper til i hjemmet. Andre ser det som en motivation, at barnet får et beløb for hver opgave, han eller hun udfører. Du kan også vælge en kombination, hvor barnet får et fast beløb for at udføre en række faste pligter og derudover har mulighed for at tjene mere, ved at udføre en ekstra opgave som fx at samle haveaffald.

Alle børn og familier er forskellige, og derfor kan vi ikke sætte et præcist beløb på en bestemt alder. Du skal vælge den løsning, som passer til netop din familie samt dit barns alder og behov. Er du i tvivl om beløbets størrelse, kan du eventuelt spørge dine venner med jævnaldrende børn, hvor meget de giver i lommepenge. Det kan måske være et pejlemærke.

Hvis du gerne vil motivere dit barn til at spare op, er det vigtigt at gøre tidshorisonten overskuelig. Det kan du gøre ved at fordoble opsparingen. Hvis barnet fx ønsker sig en fjernstyret bil til 400 kr., kan du vælge at fordoble opsparingen, når barnet har sparet 200 kr. sammen. På denne måde bidrager barnet selv, men behøver ikke vente alt for længe, før der er råd til at købe bilen. Husk at rose barnet, når opsparingsmålet er nået.

Vi anbefaler, at I tilmelder jer Young Money, som er vores digitale lommepenge- og læringsunivers med en smart app, som du kan bruge til at overføre lommepenge. I appen kan barnet fx se, når der går lommepenge ind på kontoen, og hvor meget der står på kontoen i alt. I kan få Young Money, når dit barn fylder 7 år.

Digitale muligheder

7-12 år

Young Money

Når dit barn fylder 7 år, kan I tilmelde jer Young Money, som er vores digitale lommepenge- og læringsunivers med en smart app, som du kan bruge til at lære dit barn at holde styr på sine penge og forstå, hvad pengene er værd.

I appen kan barnet se hvor mange penge, der står på kontoen, lave opsparingsmål, anmode dig om penge for at have udført en opgave og meget mere. I forældre-udgaven af appen kan du fx se saldoen på barnets konto, sende penge til dit barn, oprette opgaver og følge med i forbruget, hvis barnet har sit eget kort.

Opret Young Money og gør det sjovt og lærerigt at få lommepenge

Mastercard Debit

Fra 7 år har dit barn mulighed for at få sit eget Mastercard debit. Barnet har ikke mulighed for at hæve flere penge, end der står på kontoen. Samtidig har du som forælder fuldmagt over kontoen og kan se den i din netbank samt i Young Money appen, hvis I bruger den. Mange forældre venter dog med at bestille et kort, indtil barnet er et par år ældre, for med kortet følger også ansvaret for at passe på koden. Når barnet får sit første kort, er det derfor en god idé at forklare, hvordan man passer på sin kode og personlige oplysninger.

13-17 år

Når du barn fylder 13 år, kan du give dit barn adgang til flere funktioner i Young Money appen, så han eller hun kan overføre penge mellem egne konti. Derudover åbner der sig en ny verden af muligheder som fx:

Med MitID og et Mastercard Debit har dit barn mulighed for at handle på nettet på egen hånd. Derfor er det en god idé at tage en snak om digital sikkerhed, og hvordan man beskytter sig selv, så man undgår at blive snydt af falske webshops, der forsøger at stjæle penge eller kortoplysninger.

Tal også gerne med dit barn om, at han eller hun skal passe på ikke at blive muldyr for kriminelle, som udnytter unge til at ”hvidvaske” deres ulovligt tjente penge. Bliv klogere på muldyr, og hvad dit barn skal være opmærksom på.