Charlotte Gaardhøje
Privatkundechef, Esbjerg
Vores anbefaling af lån til din bolig
Fast eller variabel rente? Med eller uden afdrag? Se hvilke lån vores boligeksperter anbefaler.
Har du brug for et helt nyt lån til din bolig?
Har du brug for at låne til et nyt hus, et nyt køkken eller måske en tilbygning, kan du blive klædt på til at vælge dit lån her.
Vores overordnede anbefaling er, at du vælger et realkreditlån med fast rente og afdrag, så du får sikkerhed for den fremtidige rente. Mulighederne er dog mange, og de enkelte låns fordele og ulemper skal ses i forhold til din økonomi og risikoprofil.
Når du vælger lån, skal du også forholde dig til lånets bidragssats, der bl.a. afhænger af om lånet er med fast eller variabel rente, og om du betaler afdrag på lånet eller ej.
Vil du gerne have et lån med fast rente?
Uanset om du ønsker dig et realkreditlån med en løbetid på 10, 15, 20 eller 30 år, skal du være opmærksom på, om renten og kursen er attraktiv. Har du behov for et 30-årigt lån, er vores anbefaling, at du vælger den obligation, hvor kursen er tættest på 100. Du kan se, hvilke obligationer, du kan vælge på vores kursliste her.
Fordele ved fast rente og afdrag
- Du får en fast rente i hele lånets løbetid
- Du opnår en god beskyttelse af friværdien
- Du opnår en besparelse på bidragssatsen ved at vælge et lån med afdrag
- Du får nedbragt din gæld ved at vælge et lån med afdrag. Derved bliver du mindre sårbar overfor fald i prisen på dit hus, og samtidig får du nogle muligheder for forbrug på et senere tidspunkt.
Vil du gerne have et lån med variabel rente?
Har du god luft i økonomien og mod på at løbe en højere risiko, kan et lån med variabel rente være en mulighed.
Vi tilbyder primært to forskellige lån med variabel rente kaldet F-kort og F5:
- F-Kort
Renten på F-kort justeres hver den 1. januar og 1. juli ud fra CITA6 måneders renten.
Med et F-kort lån får du en lav rente og dermed en lav ydelse i forhold til et fastforrentet lån - men med risiko for at renten og dermed ydelsen stiger, når renten tilpasses hvert halve år. - F5-lån
Med et F5 lån får du en variabel rente, som er fast i 5 år ad gangen. Renten er oftest højere end renten på et F-kort lån, men du har til gengæld en fast rente de næste 5 år og dermed en større sikkerhed for din husleje i den periode. Når de 5 år er gået, får du en ny rente på lånet, som afhænger af renteniveauet på det tidspunkt.
Når du vælger et lån med variabel rente, skal du være opmærksom på, at din ydelse kan stige mærkbart, når renten skal fastsættes på ny.
Du kan her se de aktuelle rentesatser og kurser på F-kort og F5-lån.
Prioritetskredit
Ønsker du et fleksibelt boliglån, kan en prioritetskredit være løsningen - eventuelt i kombination med et realkreditlån med fast eller variabel rente.
Fordelene ved en prioritetskredit
- Handlefrihed – du kan købe uden at skulle spørge først
- Fleksibilitet – du bestemmer selv i hvilket tempo, kreditten skal tilbagebetales
- Tryghed – du kan til enhver tid se, hvor meget du har til rådighed på kreditten.
Kan du med fordel omlægge dit lån?
Opkonvertering generelt
I perioder med stigende renter kan det være aktuelt at kigge på en opkonvertering, hvis du har et lån med en fast lav rente.
Den stigende faste rente gør det dyrere at låne penge, men rentestigningen giver også muligheder, hvis du har et lån med en fast lav rente. Du kan nemlig lave en såkaldt opkonvertering, hvor du omlægger dit realkreditlån til et lån med en højere fast rente, og dermed får reduceret din restgæld. Muligheden for at reducere din gæld opstår, fordi kursen på dit Totalkreditlån falder, når renterne stiger. Du kan derfor indfri dit lån med et mindre beløb, end du skylder.
Har du et lån med en fast rente på 2% eller derunder, bør du overveje at omlægge dit lån til et nyt lån med en højere fast rente. Du er velkommen til at kontakte os og få lavet en konkret beregning på en omlægning. Det koster ikke noget.
En opkonvertering er dog ikke rentabel i sig selv, da den først giver fuld gevinst, når du har konverteret ned til en lavere rente igen. Du skal derfor tro på, at renten falder igen.
Nedkonvertering generelt
I perioder med faldende renter kan det være aktuelt at kigge på en nedkonvertering, hvis du har et lån med en højere fast rente. Den faldende faste rente gør det billigere at låne penge, og der kan derfor være en besparelse at hente ved at omlægge lånet til en lavere fast rente.
Du kan overveje en nedkonvertering, hvis forskellen på det eksisterende og nye lån er mindst 1,5% og din restgæld er på minimum 750.000 kr.
Nedkonvertering kan være en god strategi, men afhænger af din situation og dine forventninger til fremtiden. Du er velkommen til at kontakte os og få lavet en konkret beregning på en omlægning. Det koster ikke noget.
Omlægning fra fast til variabel rente
Du kan også overveje at ændre dit fastforrentede lån til et lån med variabel rente. Det kræver dog, at du har god luft i din økonomi, så du fortsat har råd til at betale renterne, hvis de på et tidspunkt stiger.
Den variable rente er oftest lavere end den faste rente, men til gengæld ændrer den sig løbende – og kan dermed også på et tidspunkt ende med at blive højere end den faste rente, som du ville kunne have fået i dag.
Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte din rådgiver, så I sammen kan regne på dine muligheder og finde den løsning, der passer bedst til dig.
Kurssikring
Vi anbefaler kurssikring ved udbetaling eller indfrielse af realkreditlån med fast rente eller F5-F10 rentetilpasningslån. Fordele ved at kurssikre et lån med fast rente er, at du sikrer dig, at det beløb, du skal have i hånden, ikke ændrer sig.
Fordelen ved at kurssikre et F5-F10 lån med variabel rente er, at din rente bliver låst fast allerede nu – alternativt låses renten først fast ved udbetaling af lånet.
Få svar på, hvilket lån vi vil anbefale til dig
Udfyld formularen. Så ringer vi til dig og aftaler nærmere.
Når du udfylder formularen, sender du personlige oplysninger til os. Vi passer godt på dem og anvender dem udelukkende til at imødekomme din henvendelse. Læs vores retningslinjer for behandling på vestjyskbank.dk/persondata
Få svar på de oftest stillede spørgsmål om boliglån
MEST LÆSTE