Filialdirektør Kristen Lauridsen hjælper kunder i Vestjysk Bank

Kristen Lauridsen

Filialdirektør, Hvide Sande

Hvad betyder afdragsfrihed?

Er du i tvivl om, hvad forskellen er på lån med og uden afdrag? Se en forklaring på forskellene i videoen.

Book et uforpligtende boligmøde

Hvad er afdragsfrihed?

På de fleste realkreditlån har du mulighed for at vælge én eller flere afdragsfrie perioder – typisk på op til 10 år. Har du valgt et afdragsfrit lån, betaler du ikke afdrag på dit lån, men blot renter og bidrag.

Regler for afdragsfrihed afhænger af lånetype

Dine muligheder for at til- og fravælge afdragsfrihed afhænger af, hvilken lånetype du har valgt:

  • Ved rentetilpasningslån, hvor renten er fast i 3-10 år, kan du ved hver rentetilpasning foretage til- og fravalg af afdragsfrihed.
  • Ved fastforrentet obligationslån skal du ved udarbejdelse af lånetilbuddet have besluttet dig for, om du vil have mulighed for at kunne til- og fravælge afdragsfrihed. Hvis du beslutter dig for at få denne mulighed, kan du forud for hver eneste termin foretage til- og fravalg af afdragsfrihed

  • Ved F-kort og lån med renteloft kan du forud for hver eneste termin foretage til- og fravalg af afdragsfrihed.

Hvornår bør man vælge afdragsfrihed?

Hvis du vælger et lån uden afdrag, kan du her og nu nøjes med at betale rente og bidrag på dit lån. Du sparer derved udgiften til afdrag, som du i stedet kan bruge til fx tilbagebetaling af anden (dyrere) gæld. Når du efter typisk 10 år med afdragsfrihed begynder at betale afdrag, har du to muligheder:

  1. Du kan vælge at betale dit lån tilbage over de næste 20 år. Det betyder, at din ydelse bliver noget højere end det, du har været vant til at betale de sidste 10 år. Den højere ydelse skyldes for det første, at du begynder at betale afdrag og for det andet, at du tilbagebetaler dit lån på bare 20 år.
  2. Du kan omlægge dit lån til et nyt 30-årigt lån med afdrag. Det vil også betyde, at din ydelse stiger, men ikke nær så meget, som hvis du betaler dit lån tilbage over 20 år.

Bliv ringet op om bolig

Udfyld formularen. Så ringer vi til dig hurtigst muligt.

Når du udfylder formularen, sender du personlige oplysninger til os. Vi passer godt på dem og anvender dem udelukkende til at imødekomme din henvendelse. Læs vores retningslinjer for behandling på vestjyskbank.dk/persondata